A DIP-ekről....
Krisz 2006.03.22. 11:28
Először is: miért használjunk Dipeket?
Alapvetően ha megfelelőt aromát választunk, akkor megnövekedhet a kapások száma, mivel egy átlagos bojlit is nyerő csalivá változtathatunk egy kis trükkel.
A következő leírás alapvetően bojlira vonatkozik, de használható egyéb más pontycsalira is.
Napjainkban nagyon sok gyártó forgalmaz különböző dipeket, de a bojlisok közt elterjedt szokás, hogy a bojlikészítéskor használt folyékony aromákból csípnek le és keverik össze őket saját dipnek...

Mikor dipeljünk...
Főleg lehűlő, ill. felmelegedő vizekben érdemes próbálkoznunk, mivel a ponty ilyenkor kevésbé aktív a táplálékkeresésben, hiszen elegendő zsírt raktározott el vermeléskor. Ilyenkor a dipelt csalink körül áramló illatfelhő evésre ingerelheti.
A dipelés nyáron is eredményes lehet, de ekkor egészen másként kell használnunk. Erről majd később, bővebben....
Szóval bűvészkedhetünk az illatokkal és ízekkel egész évben, de angol bojlihorgászok szerint igazán az őszi,tavaszi hónapokban érdemes....

Hogyan használjuk?
Gondolhatnánk ezt le sem kell írni olyan egyszerű....Biztos?????
Fűzzük fel a bojlit a hajszálelőkére, majd lógassuk a dipes edénybe...az se baj ha a zsinórunk is ázik egy picit, nem hibázhatunk...vagy mégis?
Nos ez a szemlélet kitűnő lehet a nyári hónapokban egy halakban bővelkedő vízben, ahol rengeteg kiéhezett ponty csak a mi ellenállhatatlan csalinkra vár....
Na de mi a helyzet ősszel?
Ősszel a belemártogatom, majd bedobom módszer már nem működik, ezért más módszerhez kell folyamodnunk.
Néhány ötlet az eredményességhez késő ősszel...
Gondolhatnánk, minél többet ázik a bojlink az aromában -akár több napon át - annál hatásosabb lesz...Ez részben igaz is, mivel a fenti módszerrel szinte csak a bojli külső rétege szívja magába az aromát, a magot meg sem közelíti. Ezen okok miatt egy másik módszerhez kell folyamodnunk...
Először is kerítsünk egy akkora edényt amibe kb. 10 szem bojli kényelmesen elfér.
Öntsünk annyi aromát az edénybe ami éppen elfedi az edény alját. Tegyük bele a golyókat, majd forgassuk át a folyadékban addig, amíg az befedi a csalinkat. Ügyeljünk arra, hogy ne ússzon a folyadékban, csak éppen hogy befedje azt. Fedjük le az edényt, majd tegyük a hűtőbe, vagy akár a kertbe is kitehetjük egy hűvösebb helyre....
Másnap látható, hogy szinte ez egész folyadék felszívódott. Adjunk hozzá ismét egy kis folyadékot, majd tegyük vissza a hűtőbe...Ezt a folyamatot akár többször is megismételhetjük. Ne feledjük, minél mélyebbre szívódik az aroma a bojliba, annál tovább fejti ki csalogató hatását a vízben.
Ezek után már csak egy nagyhasú mielőbbi jelentkezésére kell várnunk...
|