Kora tavaszi pontyozás
Bekény 2006.03.17. 11:02
Március elején már egyre többször merül fel bennünk a nagy kérdés: mikor mehetünk már horgászni? Ahogy rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, és érezni lehet a tavasz illatát, a vizek „vallatójában" felelevenednek az emlékek, a vízparton töltött kellemes órák
A legtöbb bojlihorgász eléggé elvetemült, és ha tehetné, az első melegebb napsugarak hívószavára sprintelne a vízpart irányába. Egyébként szerintem ez minden igazi horgászra jellemző. Mielőtt azonban vennénk a futócipőnket, (horgászcipőnket) egy-két dologgal tisztában kell lennünk.
Fontos tudnunk, hogy a hosszú tél után a vízhőmérsékletek nem igazán kedveznek a horgászatnak. Ebben az időszakban, ha van lehetőségünk érdemes felkeresni olyan horgászhelyeket, ahol viszonylag alacsony vízmélységgel találkozunk. Ezeken a területeken jóval előbb beindul az élet, hiszen az a kevés napfény hamarabb átjárja a kis vizeket, mint a mélyebb részeket. Eleve nagyobb esélyekkel indulunk ha a helyválasztásnál figyelembe vesszük ezt a gondolatmenetet. Ha kiválasztottuk a megfelelőnek vélt horgászhelyet, akkor csónak segítségével, ( ha lehetőség van csónakhasználatra) a vízhőmérsékletet mérjük meg, és alapozzunk arra, hogy akár méterenként változhat – igaz csak minimálisan – a víz hőfoka. Részesítsük előnyben a melegebb területeket. Nehéz lenne állást foglalni abban, hogy milyen vízhőmérséklet felett érdemes próbálkoznunk, hisz hallottam már 6 fokos vízben fogott amurról is. Ha szeretnénk mégis egy körülbelüli határt húznunk, akkor véleményem szerint 10-12 fokos vízben mértékkel ugyan, de megkezdhetjük az etetést.

Természetesen kevésbé aktívak a halak kora tavasszal, viszont a természetes táplálék is kevesebb a vízben. Erre tudjuk alapozni tavaszi horgászatainkat. Nem szükséges a hosszú szoktató etetés, hiszen ha megtaláljuk a pontyok tartózkodási helyét, (valószínűsíthetjük, hogy a melegebb részeken lesznek) akkor minimális mennyiségű, könnyen emészthető táplálék (pl. korpa alapú mixek, bojlik) vízbe juttatásával is sikeresek lehetünk. Néhány szem bojli, és egy kevés magmix már felkeltheti a közelben levő pontyok érdeklődését. Az etetésünkön mindenképpen a magok legyenek túlsúlyban, mert így könnyebben megemésztik a halak az elfogyasztott bojlikat. Erre figyeljünk oda, hiszen ebben az időszakban még megterhelők lehetnek a tésztagolyók a pontyok számára. A magmixünkben (particles) feltétlenül használjunk kendermagot, hiszen ez a csali nagyon sokáig helyben tartja a halakat. Tévhit, hogy nagyobb halakra nem számíthatunk kora tavasszal, illetve hűvösebb vizekben. Gondoljunk csak arra, hogy nagyobb testnek nagyobb tápanyagbevitelre van szüksége, így csak a lassabb anyagcsere szab határt táplálkozásukban. Bár vannak kételyeim, a gyümölcsös, és édes jellegű aromák kizárólagos sikerében a hűvösebb vizekben, azért nagy általánosságban elfogadható ez a nézet. Azonban legyünk felkészültek, és ne hagyatkozzunk sehol, és semmilyen időben kizárólag egyféle ízre.
Előnyös lehet, ha szerelésünk erejét kissé csökkentjük, hiszen rendkívül óvatosan és finoman kapnak a pontyok ezekben a hűvös időkben. Előfordulhat, hogy a ponty a minimális súrlódás érzékelése miatt, kiköpi csalinkat. Szerelékfinomítás alatt értsük a 6-8-as horog, 15lb-ás főzsinór, 60-70g-os csúszó ólom (bár mi mindig fix szerelékkel horgászunk), 16-18mm-es bojli használatát, és a súlyozott swingerek „elhagyását".
Amikor csak módomban áll megemlítem, hogy megrendíthetetlen tézisek nem léteznek a bojlihorgászatban, illetve csak nagyon kevés. A legfontosabb a személyes tapasztalatok gyűjtése, és természetesen a bojlis sporttársak véleménye, vagyis a tapasztalatcsere. Reméljük az idő lassan jobbra fordul, addig is sikeres fogást kívánok mindenkinek, és ne felejtsük: Catch & Release.



|